5 причини защо омекотителите са вредни за нашето здраве

Преди много време всички бяхме убедени от боговете на консуматорството, че освен да перем и сушим дрехите си, трябва и да ги „омекотяваме“ с един, нов за времето си, продукт – омекотител за тъкани. Той не само щеше да омекоти дрехите ни, но и да ни предпази от ужасното статично електричество, да улесни гладенето и да ароматизира прекрасно.

Днес почти всеки с достъп до пералня добавя химически омекотител към прането си. Проучванията обаче показват, че омекотителите всъщност могат да бъдат вредни за нас и нашето здраве.

За нас е изключително важно да ви помогнем да правите информиран избор в покупките си. По-долу ще споделим пет причини, които ще ви накарат да се замислите, посягайки към любимия си препарат, но нека започнем с:

Полезен ли е за ежедневието ни омекотителят?

Омекотителите за тъкани се използват от хиляди хора по целия свят, тъй като помагат за намаляване на измачкването по дрехите и времето за съхнене и улесняват гладенето, като редуцират триенето на тъканите.

Други хора обичат да използват омекотители, защото те оставят по-парфюмна миризма на дрехите и запазват цвета.

Така че, ако се питате „полезни ли са в ежедневието ми омекотителите?“, да, полезни са, те могат да ви помогнат да спестите време и да накарат дрехите ви да миришат по-добре.

Въпреки това, всяка история има две страни и ако всъщност зададете въпроса „Вреден ли е омекотителят за здравето ми?“ – тогава отговорът ще бъде да, омекотителят може да бъде вреден за вашето здраве и за вашите дрехи.

 5 причини защо омекотителите са вредни за нашето здраве

Защо омекотителите са вредни за нашето здраве

Омекотителите могат да бъдат вредни за здравето ви. Те могат да причинят кожни раздразнения и проблеми с дишането, така че може би е време да се откажете от тях и да намерите алтернатива.

Не ни вярвате? Ето 5 причини, свързани със здравето, поради които трябва да спрете да ги използвате – и то колкото по-скоро толкова по-добре.

Вредни квати

Едно от най-големите опасения на експертите е свързано с вредните „квати“ или четвъртични амониеви съединения. Кватните съединения придават на дрехите усещане за мекота. Но, проучвания са установили, че те могат да предизвикат астма и дори да навредят на репродуктивната система на хората.

Ако на етикета на вашия омекотител за тъкани е посочена някоя от тези съставки, това означава, че в него има вредни химикали като квати: distearyldimonium chloride, diethyl ester dimethyl ammonium chloride, hydroxyethyl methyl ammonium, или ако на етикета пише биоразградими омекотители за тъкани. 

Вредни аромати

Ароматите в омекотителя за тъкани могат да накарат дрехите ви да миришат приятно, но химикалите като фталатите, които спомагат за създаването на този аромат, могат да бъдат много вредни за тялото ви.

Те могат да причинят алергии, кожни раздразнения, дихателни проблеми и увреждане на репродуктивната система. Много от съставките на омекотителите за тъкани дори не са посочени на етикетите, защото компаниите знаят, че съответните химикали са вредни. Освен това се третират като търговска тайна и са защитени от различни директиви. Като краен резултат страдаме ние, редовите потребители.

Изследванията показват, че ароматите могат да предизвикат повече дразнения, когато се сушат навън, защото химикалите в омекотителя за тъкани могат да се смесят с химикалите във въздуха. Това е особено вредно за хората, които страдат от астма.

Вредни консерванти и оцветители

Съставките на омекотителите, които помагат за запазването на дрехите и поддържат цвета им, могат да бъдат много вредни за тялото ви.

Methylisothiazolinone и glutaral са две от съставките, които изпълняват такава функция, и се смята, че могат да раздразнят кожата ви и да предизвикат пристъпи на астма.

Някои химикали в омекотителите за тъкани също са свързани с ракови заболявания. Например съставката benzyl acetate се свързва с рак на панкреаса.

Тревожни восъчни химикали

Съставките, които правят дрехите ви толкова меки, когато използвате омекотители, оказват вредно въздействие върху изцеждането на дрехите. Това означава, че миризмите и петната се задържат в дрехите ви заради восъчните химикали. Получава се като запечатване. Ето защо, за да решат този проблем, чрез замаскиране, масовите производители добавят други вредни съставки към праховете за пране като например оптични избелители и хоп… – омагьосaният кръг е на лице. Химия и още химия.

Восъчните химикали не само влошават миризмата на дрехите ви и улесняват образуването на петна, но и могат да запушат порите на кожата ви. Запушените пори могат да доведат до появата на пъпки и акне, както и до кожни раздразнения.

Възпламеними дрехи

Вредните химикали в омекотителите за тъкани също могат да повишат риска от запалване на дрехите ви. Химикалите могат да направят дрехите ви по-запалими. Памучните дрехи са по-застрашени от синтетичните.

Съюзът на потребителите направи тестове на течни омекотители за тъкани в цикли на изплакване и резултатите показаха, че добавянето на омекотител за тъкани значително увеличава запалимостта на дрехите в сравнение с тези без омекотител.

Всички тези вредни химикали се натрупват и задържат върху тъканта на дрехата. При спиране използването на омекотител, са необходими поне няколко цикъла на пране и плакнене, докато тъканта се освободи от всичко натрупано.

Околната среда

Омекотителите обикновено са продукт на петролна основа, който не се разгражда лесно.

Петролът е изкопаемо гориво и изгарянето му допринася за замърсяващи емисии, особено на въглероден диоксид – един от най-опасните парникови газове. 

Има омекотители и на основата на палмово масло. Някои конвенционални плантации за палмово масло допринасят за обезлесяването, но преминаването към други масла или бойкотирането на палмовото масло не е решение.

 5 причини защо омекотителите са вредни за нашето здраве

Палмовото масло е маслодайната култура с най-висок добив. За производството на същото количество заместители като соята, рапицата и слънчогледа се изисква значително повече земя. Когато купувате продукти на основата на палмово масло, не забравяйте да търсите палмово масло с устойчив произход. То притежава сертификат от Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). 

Съществуват няколко други съставки, които съставят омекотителите за тъкани, като glutaral (или glutaraldehyde), който е токсичен за морските обитатели.

Оцветителите често се използват и в омекотителите за тъкани. По време на производството около една десета от всички багрилни продукти се изхвърлят в нашите водни пътища. Дори само малко добавен цвят във водните пътища може да блокира слънчевата светлина и да попречи на фотосинтезата на растенията, което нарушава цялата водна екосистема.

„Преди време и аз самата бях активен потребител на омекотител, облъчен от рекламната индустрия. Та, нали е модерно, дрехите са меки, пък и напарфюмирани. Скритата истина беше, че съвсем явно сама себе си съм тровила – всеки ден. Сама съм допринасяла за обострянето на симптомите ми на алергичен ринит. Отне ми доста време да го осъзная и да предприема крачката към трансформиране на моето потребление по отношение на перилните продукти.

Щастлива съм, че го направих. Замених вредната химия с натурални алтернативи като например лимонена киселина. Сега след като сетивата ми се поизчистиха, си давам реална сметка колко опияняващо и пристрастяващо става желанието да си сложиш от любимия омекотител, от една страна, а от друга – това е толкова опасно.“

– Анелия Витанова, създател на ONE.TERGENT

Безплатна доставка до Офис/Автомат на СПИДИ

Item added to cart.
0 items - 0.00лв.

Обаждане