Как да използваме кислородната белина в домакинството?

В предишната ни статия ви разказахме що е то кислородна белина и защо е по-здравословен вариант за използване в домакинството от хлорната белина. Днес, ще ви дадем няколко идеи как можете да я използвате в почистването на дома си и ще откриете, че всъщност не се нуждаете от всички препарати, за които давате пари ежемесечно.

Пране:

Кислородната белина е безопасна за почти всяко пране – от избелване на бели дрехи до избистряне на цвета на цветни тъкани. Не използвайте кислородна белина върху вълнени, копринени или кожени дрехи.

В пералнята

Добавете 1-2 супени лъжици кислородна белина и обичайния си перилен препарат за редовно пране. За силно замърсени пранета добавете до 1/2 чаша. Кислородната белина работи при всякаква температура на водата, но се нуждае от време, за да се разтвори. Важно е да се уточни, че избелващият ефект се активира при температура над 50 градуса.

Като предварително „накисване“ за премахване на петна

За да премахнете петна от дрехите, направете предварително накисване с кислородна белина, като разтворите 2 супени лъжици от нея в четири литра вода. За петната от кръв и кал трябва да използвате студена вода, а за такива от пот и всичко останало – топла. За отстраняване на упорити петна накиснете дрехата с този разтвор за 15 минути, след което веднага изперете.

Как да използвате кислородна белина за почистване на дома си

В кухнята:

Почистване на посуда: Поръсете малко кислородна белина на прах върху загорялата храна в тавата или тигана, след което използвайте ъгъла на гъба, потопена в гореща вода, за да ги почистите.

Почистване на гъба: Унищожете упоритите миризми и петна от кухненската си гъба, като я накиснете в 1 чаена лъжичка кислородна белина, разбъркана в 2 чаши вряла вода. Оставете гъбата да престои, докато водата изстине напълно, след което я изплакнете добре и я изстискайте до сухо.

Почистващ препарат за хладилници: Разтворете 1 чаена лъжичка кислородна белина в две чаши студена вода. Използвайте този разтвор и микрофибърна кърпа, за да почистите и дезодорирате повърхностите в хладилника. След това ги избършете с чиста вода и ги подсушете.

Почистете кофите за боклук: Кошчетата за боклук стават наистина мръсни. Смесете една чаша кислородна белина с 4 литра вода. Използвайте кърпа или четка за почистване, за да попиете разтвора, и след това го нанесете върху кофата за боклук. Можете също така да го излеете направо в кофата за боклук и да го оставите да попие за няколко минути. Почистете добре и изплакнете с чиста вода.

Отстранете етикетите от бурканите: Напълнете мивката си с гореща вода и добавете лъжичка кислородна белина. Разбъркайте добре, преди да накиснете бурканите в разтвора за един час. Когато се върнете, етикетите трябва да са освободени и може би дори да плуват във водата. Ако това не е така, използвайте кърпа, за да ги отлепите от стъклото.

кислородна беина

В банята:

Премахване на плесени: разтворете 3/4 чаша на 4 литра гореща вода, нанесете върху повърхността и почистете с четка или гъба, оставете за 30 минути, след което изплакнете обилно

Препарат за почистване на фуги: Направете паста от кислородна белина на прах и гореща вода, за да почистите фугите по естествен начин. Нанесете пастата върху фугите със стара четка за зъби и я оставете да престои 10-15 минути, след което отново натъркайте и изплакнете пастата.

Петна в тоалетната: За да премахнете упорити петна от тоалетна с кислородна белина на прах, поръсете 1-2 супени лъжици от нея в тоалетната, изчакайте 2 часа, след което почистете с четка за тоалетна и пуснете водата. За много упорити петна оставете кислородната белина за цяла нощ, но не използвайте тоалетната през това време.

Почистване на вани: Мръсните вани стават отново светли и бели, ако ги напълните с топла вода и 1 чаша кислородна белина. Оставете това да престои една нощ, източете ваната, почистете я и след това изплакнете.

Инструменти за почистване като глави за моп и четки за почистване: Смесете ¼ мерителна лъжица кислородна белина и гореща вода в кофа и накиснете инструментите си в нея за 15 минути.

В спалнята:

Почистване на матраци: Можете да използвате кислородна белина, за да почистите матрака си в дълбочина. Или разтворете 2 чаени лъжички кислородна белина на прах в бутилка с пулверизатор, пълна с 2 чаши хладка вода. Напръскайте леко повърхността, но не я заливайте, и изчакайте 5 минути, преди да я избършете с чиста, суха кърпа.

Петна от пот по чаршафи: За да премахнете пожълтелите петна от пот от чаршафите, използвайте 1/2 чаша кислородна белина в пералнята всеки път, когато перете спално бельо, и ще предотвратите мръсните калъфки на възглавниците.

Мъжът ми е от тези хора, на които вечно им е горещо и се потят през ноща :). В момента, в който забележя пожълтяване на калъфката му, на помощ идва Кислородната белина One.tergent. Накисвам предварително в разтвор на кисл. белина с топла вода, изчаквам да изстине водата и пера на стандартна програма с прах за пране One.tergent. Резултатът е повече от чудесен! “ – Анелия Витанова, създател на ONE.TERGENT

Килими и тапицерия:

За да отстраните петна от килими и тапицерии, разтворете 1 супена лъжица кислородна белина в 2 чаши вода. Потопете бяла кърпа в тази смес и намажете с нея петното, като използвате само толкова разтвор, колкото да го насити. Изчакайте 3-5 минути, след което изплакнете с нова кърпа, навлажнена с вода. Огледайте мястото и повторете, ако е необходимо.

На открито:

Тъй като кислородната белина не е вредна за растенията, можете спокойно да я използвате навън, за да почистите зацапаната циментова тераса или алея.

Безплатна доставка до Офис/Автомат на СПИДИ

Item added to cart.
0 items - 0.00лв.

Обаждане