Опасностите в пералното помещение

Ако някога сте се сблъсквали с алергии, знаете колко опасни и досадни могат да бъдат те, особено ако не сте сигурни какво ги причинява в началото. много хора, страдащи от алергии, могат да открият причината за хремата и подсмърчането в дразнителите навън, понякога проблемът е в дома ви. Въпреки че са синоним на чисти дрехи и свежи аромати, пералнята, сушилнята и перилните препарати могат да са виновни за алергиите в дома.

Ако симптоми като сърбеж в очите, кашлица, хрипове, запушен нос или сърбящ обрив започнат в рамките на един час след пране, вероятно имате работа с нежелани алергени. Според д-р Пурви Парих, алерголог от Allergy & Asthma Network, най-често срещаните дразнители в пералното помещение са праховите акари, плесента, животинският пърхот, омекотителят и перилните препарати. За щастие е лесно да ограничите излагането на въздействието им. Прочетете съветите, за да сте сигурни, че мястото около и в уредите ви ще остане толкова чисто, колкото и дрехите, които излизат от тях:

Обърнете внимание на количеството перилен препарат

Имаме лоша новина за вас: много вероятно е да използвате твърде много перилен препарат. „Най-големите дразнители се появяват заради твърде много перилни препарати и твърде много добавки“, казва експертът по пране Патрик Ричардсън. Прекомерната употреба на перилни препарати и омекотители може да доведе до натрупвания в пералнята с течение на времето, което ще насърчи развитието на плесени и мухъл, заедно с производството на миризми.

И така, как да разберете колко е твърде много? На първо място, не обръщайте внимание на препоръките на гърба на бутилката с перилен препарат. Ричардсън препоръчва да се използват само между 2 и 2/12 супени лъжици за едно редовно зареждане, което е доста под средната стойност обявена от индустрията. „Използвайте по-малко и не само дрехите ви ще бъдат по-чисти, но и машината и пералното помещение!“ – казва Ричардсън.

„От екологичния прах One.Tergent са необходими само 15 гр за зареждане от 2.5кг при средно замърсено пране и средно твърда вода. Цената на едно пране е 0.32 лв. “ – Анелия Витанова, създател на One.Tergent

Някои детергенти също могат да предизвикат раздразнение на кожата. Ако имате чувствителна кожа или други контактни алергии, избягвайте изцяло омекотителите и използвайте перилни препарати без оцветители, аромати и алергени.

„Алергиите са една от модерните пандемии и, за съжаление, много малко хора обръщат внимание на своето състояние. Тенденцията е, че хората страдащи от някаква форма на алергия постоянно се увеличават. В България според направено проучване всеки трети българин има алергия, а до 2025г – всеки втори ще е с такава. Погрижили сме се формулата да е максимално изчистена. Съставките са екосъобразни, биоразградими и недразнещи, същевременно много ефективни. Основната причина прахът да е без аромат е именно да не предизвиква нежелани алергични реакции. “ – добавя Анелия.

пералня, алергии, перилни препарати

Редовно почиствайте пералнята си с подходящи препарати

Да, почистването на пералната машина е нещо, което трябва да правите редовно. Ако не почиствате уреда, той не само може да образува натрупвания от перилен препарат, но и остатъците от вода могат да бъдат значителен източник на мухъл и плесен. Те често се появяват, защото вратите на пералните машини остават затворени след изпиране, което задържа вода вътре. Оставянето на вратите отворени след всяко пране и ежемесечното миене на машината може да предотврати размножаването на плесени.

Идеален помощник в почистването на пералнята е органичната лимонена киселина ONE. За премахване наслагвания от твърдата вода поставете в барабана на пералнята 100-150 гр. (6-10 супени лъжици) от лимонената киселина ONE и пуснете пералнята на кратка или средна програма. Процедурата е ефективна и при ниска температура.

Поддържайте ниска влажност около пералнята

Мухълът и плесента обичат влажността, а в помещението където е пералнята и/или сушилнята тя е в повече. Знаем, че мухълът се натрупва, когато в помещението се задържа влага. Поддържайте влажността в помещението под 50%, за да предотвратите появата на мухъл. Ако можете, оставяйте прозорците отворени, за да осигурите по-добра вентилация. Но ако това не е възможно, инвестирайте във влагоабсорбатор, за да премахнете излишната влага от въздуха. От решаващо значение е, също така, редовно да проверявате вентилационния отвор на сушилнята, тъй като разхлабеният или повреден маркуч може да доведе до излишна топлина.

Използвайте гореща вода против алергии

Въпреки че прането на дрехи в гореща вода може да доведе до избледняване на цветовете с течение на времето, това може да е най-добрият вариант за хора с алергии към домашни любимци. Пърхотът от домашните любимци може да бъде силно дразнещ, а и е известен с това, че трудно се отстранява. Използвайте най-топлата вода, която тъканта ви позволява, за да запазите дрехите си без алергени полепнали по тях.

Безплатна доставка до Офис/Автомат на СПИДИ

Item added to cart.
0 items - 0.00лв.

Обаждане