Опасните съставки в перилните препарати и защо е важно да ги избягваме

Хигиената е един от най-важните аспекти в ежедневието ни, за да бъдем здрави.  Да се обличаме с чисти дрехи, да спим в чисти чаршафи, любимите плюшени играчки на децата ни да си изпрани са само част от нещата, за които се грижим всеки ден. Но как ще се почувствате, ако и вие като нас разберете, че огромна част от перилните препарати, които трябва да се грижат за чистота на прането ни и съответно за здравето, ни тровят? Предполагаме точно като нас- дълбоко обезпокоени!

Днес ще поговорим за някои от основните токсични съставки, които трябва да избягваме и какви ефекти имат те върху нашето здраве. Съставът на много от почистващите препарати е еклектичен микс от едни от най-токсичните елементи на Менделеевата таблица. И тук идва моментът да си зададем въпроса „Имаме ли, наистина, нужда от всичко това? По-важно е препаратът ми за дрехи да бъде с аромат на френски парфюм или да предпазя себе си и семейството си от евентуални проблеми със здравето?“. Защото посягайки към препарата на рафта в магазина, ние трябва да направим осъзнат избор. А, за такъв, е нужно да се запознаем със съставките, които трябва да избягваме.

„Доста често нашите сметки за това колко ни струва прахът за пране, който си купуваме, обикновено, се ограничават само до цената. Всъщност е необходимо да вземем предвид и други фактори, като например, състава на продукта, до колко той е безопасен за здравето ни и, евентуално, да се запитаме какъв отпечатък бихме оставили с избора си.“ – Анелия Витанова, създател на One Tergent

Опасни, съставки, перилни, препарати, прах, пране

Топ 10 на съставките, които трябва да избягваме

Фосфат (Phosphate) – Фосфатите са естествено срещащи се минерали от елемента фосфат, който обикновено се използва в селското стопанство и промишлеността. Те са известни респираторни дразнители, кожни алергени и токсични за развитието и репродукцията вещества. Честият досег на хората с тези минерали води до сърдечносъдови заболявания, остеопороза и други. Също така, попадането им в естествени водни пътища причинява минерално отравяне, което води до голямо измиране на морските животински видове.

Бензилацетат (Benzyl acetate) – Образува се от кондензацията на бензилов алкохол и оцетна киселина. Тази добавка е вредна при вдишване или разливане върху кожата, засяга бъбреците и нервната система.

Оптични избелители – Оптичните избелители са включени в състава на почти всички конвенционални перилни препарати като средства за третиране на петна. Но интересен факт е, че те изобщо не премахват петната. Те покриват дрехите с вещество, което отразява светлина, така че да не се виждат петна. Те, реално, са средства за скриване на петна. Освен това, дразнят очите, кожата и белите дробове. Могат спонтанно да се самозапалят и не трябва да бъдат в контакт със статично електричество. Такова, например, създава като това от сушилнята за дрехи. Изключително токсични са за водните организми.

Хлор (Chlorine) – Не е изненадващо, че белината е дразнител за кожата и белите дробове. Но, повечето хора не знаят колко често се среща в продуктите за пране и колко вредна може да бъде. Информационният лист за безопасност на материалите на един от големите производители на белина ни казва точно колко опасно е това вещество. Контактът с хлорна белина може да доведе тежки каустични изгаряния на кожата и очите, слепота, белодробен оток (течност в белите дробове, която ограничава дишането), дихателна недостатъчност и др.

Диоксин (1,4 Dioxane/ Diethylene Dioxide/ Diethylene Ether/ Dioxan) – Тази добавка към препаратите за пране трябва да бъде възможно най-далеч от дома и семейството ви. Нейната течност и изпарения могат да се самозапалят. Тя е известен канцероген, причинява възпаления на кожата, очите и белите дробове. Трябва да се използва само със защитни средства, включително респиратори. След като сте изложени на нея (чрез вдишване, контакт с кожата или очите, включително изпарения в очите), тя поразява следните органи: бъбреци, централна нервна система, черен дроб, дихателна система, очи и кожа.

Опасни, съставки, перилни, препарати, прах, пране

Сулфати (Sodium Lauryl Sulfate & Sodium Laureth Sulfate/ Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLS/ SLES)) – SLS и SLES са повърхностноактивни вещества, предназначени за отстраняване на замърсявания и като пенообразуващ агент. Първоначално са разработени като обезмаслител за пода на гаражи изцапани с автомобилно масло. За съжаление, те също така възпаляват кожата, очите, белите дробове и увреждат вътрешните органи. SLS/ SLES са токсични и за околната среда. Всъщност SLS е толкова дразнещ, че изследователите често го използват за предизвикване на остро дразнене на кожата и очите, за да могат да измерят лечебни агенти.

Формалдехид (Formaldehyde) – Още от деца познаваме формалдехида като течността, в която се съхраняваха мъртвите змии и жаби в часовете по биология. Е, оказва се, че формалдихида е в състава на голяма част от перилните препарати. Според CDC контактът с формалдехид, дори в ниски нива, при дишане или миризма на формалдехид увеличава риска от рак. При редовно излагане на въздействието му се появяват петна от умираща тъкан(некроза), както и имунна реакция, съответстваща на паразитна инфекция, алергична реакция и други. Агенцията за опазване на околната среда го нарича вероятен канцероген от клас В1 (вещество, причиняващо рак).

Изкуствени аромати (Fragrance/Parfum) – Aроматите могат да бъдат силни алергени. Те са токсични за човешката имунна система, респираторни дразнители и известни токсини за дивата природа и околната среда. Те се срещат в почти всички традиционни продукти за грижа за кожата, почистващи продукти, перилни препарати и гримове. За ароматите ще поговорим по-задълбочено в някой от предстоящите ни блог постове.

Ноноксиноли (Nonylphenol Ethoxylates/Nonoxynol/NPEs) – Тази съставка на праха за пране доказано може да бъде фатална при продължителното вдишване на изпарения. Съществуват многобройни предупреждения за увреждане на очите, кожата и белите дробове.

Бензен – Най-често използваните повърхностноактивни вещества на бензенова основа в перилните препарати са алкилбензен сулфонати (ABS) и линейни алкилбензен сулфонати (LAS). Повърхностноактивните вещества намаляват повърхностното напрежение между течността и петната по дрехите, суспендират частиците мръсотия във водата и улесняват разтварянето и отмиването им. Въздухът в затворените помещения има високи нива на бензен, отделян от домакински продукти, като перилни препарати, бои и лак. Той дразни кожата, носа и очите и е токсичен за водните организми.

За ваше улеснение изготвихме списък с имената, под които можете да откриете гореспоменатите съставки. Запазете тази снимка, за да бъде винаги в телефона ви и да я използвате при нужда :

Опасни, съставки, перилни, препарати, прах, пране

Безплатна доставка до Офис/Автомат на СПИДИ

Item added to cart.
0 items - 0.00лв.

Обаждане