5 често срещани съставки в почистващите продукти, които предизвикват астма

По данни на Световната здравна организация (СЗО) 235 милиона души в света страдат от астма. СЗО посочва още, че астмата е най-често срещаното хронично заболяване сред децата. Изглежда, че продуктите за почистване на дома са един от основните виновници за повишаване на риска от детска астма. Статия в National Post, в която се публикуват резултатите от проучване на Университета Саймън Фрейзър , потвърждава тази често подценявана реалност.

Изследователите са анкетирали родители, които не са пушачи и не са имали астма в миналото. Целта е била да се установи колко често използват обичайни домакински почистващи препарати и какъв е техният ефект върху бебетата. Резултатите показват, че към момента, в който децата навършват 3 години, при тези с най-голяма експозиция на почистващи препарати вероятността да бъдат диагностицирани с астма е с 37% по-голяма. В допълнение, колкото по-голяма е експозицията на почистващи продукти, децата изглежда са по-склонни да имат хронични алергии и хрипове.

Предупреждение към родителите

„Родителите се стремят да поддържат здравословна домашна среда за своите деца. Искаме родителите да поставят под съмнение обществено приетата норма, че за да е чист, домът трябва да мирише на почистващи препарати на химическа основа.“ Казва съавторът на изследването д-р Тим Такаро от университета „Саймън Фрейзър“ във Ванкувър, Канада.

Първите месеци от живота на бебетата са от решаващо значение за развитието на имунната и дихателната система. Излагането на химикали в дома е особено проблематично, тъй като бебетата прекарват времето си предимно на закрито.

Замърсяване на въздуха: има го и на закрито

Замърсяването на въздуха в затворени помещения понастоящем е все по-сериозен проблем, който изглежда влошава състоянието на страдащите от астма и алергии. Неотдавнашен анализ на качеството на въздуха в Лос Анджелис даде изненадващ и непредвидим резултат. Той показа, че замърсяването с петрол в помещенията е толкова голямо, колкото и това, което се отделя от автомобилите навън. И то от рафинирани почистващи препарати. Всъщност списъкът на замърсяващите дразнители надхвърля петрола и много от тези замърсители са твърде разпространени в дома.

Environmental Working Group (EWG) съобщава, че въздухът в домовете ни може да бъде два до пет пъти по-замърсен от външния. Един от източниците са именно конвенционалните почистващи продукти, които съдържат известни респираторни дразнители и алергени. Използването на естествени, нетоксични и щадящи околната среда продукти може да помогне за подобряване на ситуацията. За съжаление, нищо неподозиращите домакинства сякаш предполагат, че всичко, което се продава като екологично, е безопасно, което е далеч от реалността.

Често срещани химически астмагени и алергени

  • Формалдехид: Известен дразнител на кожата, причинител на алергии и канцероген. Съдържа се в перилни препарати, препарати за миене на съдове и избелващи препарати като синтетичен консервант или антибактериално средство.
  • Аромати: Синтетичните ароматизатори, които се съдържат в почистващите препарати и освежителите за въздух, обикновено съдържат група химикали, наречени фталати. Те могат да предизвикат астма. Също така могат да се абсорбират през кожата.

Вторият проблем, свързан с ароматите, е липсата на прозрачност. Въпреки че могат да бъдат съставени от няколко съставки, ароматите могат да бъдат посочени на продукта като една-единствена съставка. Това е правна вратичка, която защитава формулите на продуктите като „търговска тайна“. Защитата на търговските тайни обаче не бива да има приоритет пред здравето на потребителите, особено когато те могат да съдържат толкова вредни химикали.

  • Четвъртични амонячни съединения (QUATS): Те са клас химикали, използвани като дезинфектанти, антибактериални средства и омекотители за тъкани. QUATS са класифицирани от EWG като астмогени и проучвания показват, че QUATS могат да предизвикат астма при здрави хора. В „Ръководството за здравословно почистване“ на EWG са открити QUATS в 40 % от антибактериалните продукти.
  • Метилизотиазолинон: Синтетичен химикал, използван в потребителски продукти заради антимикробните си свойства. Най-често се прилага в почистващи продукти като синтетичен консервант. Намира се и в „по-здравословни“ алтернативи въпреки многобройните проучвания, които показват, че излагането на въздействието му може да предизвика респираторно дразнене, кожна чувствителност (включително дерматит), кожни изгаряния и увреждане на очите.
  • Амониев хидроксид: Благодарение на мощните си почистващи свойства на много ниска цена амониевият хидроксид се използва широко в почистващите продукти. Разбира се, печалбите на компаниите са за сметка на нашето здраве! Той е отрова, която може да раздразни кожата, очите, дихателната система и честото излагане на въздействието му може да доведе до астма. Така че, когато вземете надеждния си син препарат за почистване на прозорци на базата на амоняк, примесен с хлор, познайте какво? Той моментално създава токсичен, увреждащ белите дробове газов облак. Ако включите горещия душ, за да изплакнете почистващите препарати, ситуацията става още по-лоша. Душ кабината е чиста, но вие току-що сте вдишали наистина опасни вещества.

Почистване, съобразено с астмата и алергиите

“ За мен като потребител, който страда от алергичен ринит, е много важно продуктите, които използвам в домакинството да не съдържат изкуствени аромати. Установих с годините, че те са били една от основните причини симптомите на ринита ми да се обострят мигновено. Освен препаратите за почистване, нещото, което използвах най-често беше омекотителят. Сега години след като успях да заменя успешно всичко вкъщи, което съдържа вредни и опасни съставки, вкл. козметика и продукти за лична хигиена, осъзнавам, че сетивата ми са се изчистили доста.

В момента, в който подуша и най-лекия синтетичен аромат, тялото ми веднага го регистрира по някакъв начин – било то с главоболие, с изсъхване лигавицата на носа и тн. Щастлива съм, че специално за почистването и прането вкъщи мога да използвам смело моите продукти. Те самите са без мирис и нямат добавени никакви аромати. Целта е да са максимално изчистени и подходящи, именно за хората с алергии, а всички останали да ги предпазват от развитието на такива.“ – Анелия Витанова, създател на продуктите One.tergent

Комплект One еко прах за пране, Лимонена Киселина и Кислородна Белина
Комплект One еко прах за пране, Лимонена Киселина и Кислородна Белина

Използването на химикали у дома е неизбежно. Правилният избор ще ви помогне да намалите ненужните токсини. Вече сте наясно с някои астмогени и алергени, които се съдържат в обичайните почистващи продукти. Като информиран човек можете да проверите етикетите на почистващите си продукти и да се уверите, че те не са включени в тях.

Ако на продуктите ви не са посочени всички съставки, можете да използвате ресурси като „Ръководство за здравословно почистване“ на EWG, за да направите информиран избор. Базата им данни се състои от над 2000 почистващи продукта, които са оценени от А до F въз основа на наличните изследвания за използваните съставки и прозрачността на продукта.

Безплатна доставка до Офис/Автомат на СПИДИ

Item added to cart.
0 items - 0.00лв.

Обаждане