5 материи от естествени влакна

Естествените материи са тъкани, създадени от естествени влакна – това е най-простото описание на тази ценна категория тъкани. Днес, ще поговорим по-подробно за тях.

Хората са започнали да произвеждат естествени тъкани преди милиони години. Може би те са дори толкова стари, колкото и човекът. Нали сте чували за Адам, който тъче листа от смокиня, за да прави платове?

След това хората са преминали към изработването на дрехи от животинска кожа. Най-старият открит досега плат е естествена тъкан (вид лен), намерен в Турция, който датира от 6500 г. пр.Хр. Установено е, че египетските мумии в пирамиди като гробницата на Тутанкамон са били обвити във фин ленен плат – това е около 3400 години преди Христа. Памучен плат е бил тъкан от хората в цивилизацията на долината на Инд, датираща от 3300 г. пр. Хр.

Как се произвеждат естествените материи днес?

Изработването на естествени влакна е трудоемък процес, който изисква много стъпки, за да се преработят естествените влакна до крайния готов плат. На първо място, за отглеждането на културите и животните са необходими големи площи земя; тези площи и техните продукти се нуждаят от надзора на много земеделски производители, животновъди и пастири.

Събраните по този начин влакна в никакъв случай не са готови да бъдат превърнати в девствени тъкани, които купуваме от магазините. Те трябва да бъдат изчистени и избелени. Тези естествени влакна се пренасят в съответните фабрики и се превръщат в различни видове прежди. След това преждата се плете или тъче в крайния плат. Дори и тогава те трябва да преминат през много процеси като боядисване и довършителни работи, за да се превърнат в крайните тъкани, които купуваме.

Повечето от тези етапи включват много химикали (белина, багрила, финишни покрития) и това предизвиква известна загриженост, защото живеем в епоха на екологично осъзнаване и хората поставят под въпрос всички тези стари процеси, които предизвикват сериозни екологични проблеми.

Заради всички тези проблеми и опасения, както и леките неудобства като склонността към мачкане, по-трудната поддръжка и проблема с по-високата цена от синтетичните тъкани, естествените материи се ценят заради комфорта към кожата, естествения им луксозен вид ( коприна, лен и вълна) и факта, че са произведени от възобновяеми влакна. Докато човек има желание и земята е на разположение, можем да произвеждаме тези тъкани вечно. Освен това те са лесни за разграждане и не нанасят дългосрочни вреди на околната среда (ако се абстрахирате от проблемите в производствения процес).

Дори след всички тези години и многото технологични постижения във всички сфери, особено в текстилното производство, все още няма по-добра алтернатива на естествените тъкани, когато се вземат предвид всички неща, включително въздействието върху околната среда и здравето и комфорта на тялото на човека при носене.

Видове естествени влакна

Семенни влакна

Тези влакна растат около семената на растението. Влакна като памук, капок, млечка и други са семенни влакна.

Ликови влакна

Тези влакна се намират около стъблото на някои растения. Влакна като лен, рамия, юта, кенаф, коноп са ликови влакна.

5 материи от естествени влакна

Листни влакна

Както показва наименованието, тези влакна се получават от листата на растенията. Използват се влакна от листа на растения като сизал, ананас, абака, културен лен, банан и други.

Влакна от орехови люспи

Това е влакнестата външна обвивка на плода, например кокосови влакна.

Видове естествени тъкани

Материи от семенни (естествени) влакна

Памук

Този плат се изработва от влакна, взети от вътрешността на семената на памуковото растение (влакна от косъмчетата на семената). Той е най-удобният, абсорбиращ, мек (в зависимост от начина на производство) и най-често използваният текстил в света. Освен това е евтин в сравнение с други естествени материи.

Тъкани от твърди растителни (естествени) влакна

Кокосови влакна

Те се произвеждат от влакна, взети от външната обвивка на кокосовия орех (кокосова люспа).

5 материи от естествени влакна

Такива са и сизал, пина (от листа на ананас), агаве, влакна от банан, абака, бамбук и други палми

Тъкани от меки растителни (естествени) влакна

Лен

Тази тъкан е изработена от ликови влакна, получени от стъблото на растението лен. Елегантността на лена няма аналог в света. Това е и най-старият плат в света. Прочетете повече за ленените тъкани тук.

Коноп, юта, коприва и рами са други меки влакна.

Тъкани от животински (естествени) влакна

Вълна

Тези тъкани са изработени от животински влакна – т.е. те са изработени от животински косъмчета, взети от животни като овце, кози, зайци, алпака, лама, камилски косъм, кашмир, мохер. Най-често се използва овча вълна, като има редица породи овце, които произвеждат различни качества вълна. Вълнените покрития и кожените костюми, изработени от овча вълна, са много ценени като платове за обличане. Вълната е много топла, изолираща, мека и най-често луксозна на допир.

Коприна

Коприната се изработва от влакна, взети от насекомото копринена буба – тя се произвежда от секрета на копринената буба. Това е най-красивата тъкан, която някога можете да се надявате да видите, както и най-меката. Можете да научите повече за това как се произвежда коприната тук.

5 материи от естествени влакна

Тъкани от минерални (естествени) влакна

Азбестът е тъкан от минерални влакна с многобройни индустриални приложения. Използването на азбест в близост до хора е свързано с много сериозни здравословни последици. Можете да прочетете за това тук.

Очаквайте съвсем скоро новата ни публикация, в която ще поговорим как да се грижим правилно за най-често срещаните естествени материи.

Безплатна доставка до Офис/Автомат на СПИДИ

Item added to cart.
0 items - 0.00лв.

Обаждане