Правилна грижа за естествени материи

Инвестирането в естествени материи и знанието как да се грижим за тях е чудесна първа стъпка към по-екологично ориентиран начин на живот.

В предишен пост подробно си поговорихме за това какво точно са естествените материи и как се произвеждат. Има много предимства да се инвестира в естествени тъкани пред синтетичните, като например:

Те са абсорбиращи. Естествените тъкани са силно абсорбиращи, така че отлично отвеждат влагата. Повечето от тях са и меки, дишащи и помагат за регулиране на телесната температура.

Те са изключително екологични. По-голямата част от естествените тъкани не само са биоразградими, но и за производството им са необходими по-малко химикали, отколкото за синтетичните тъкани. Това ги прави идеален избор, когато търсите устойчиви дрехи.

Те са издръжливи. Естествените тъкани на растителна основа съдържат целулоза, което ги прави по-здрави от синтетичните тъкани. Тъканите, произведени от животни, като коприна и вълна, също са естествено здрави.

Те често са хипоалергенни. Тъкани като бамбук, памук, лен и коприна са естествено хипоалергенни и съдържат антибактериални свойства. Това помага на носовете ни, тъй като държи миризмите настрана.

Как да се грижим за естествените материи

Естествените платове обикновено имат лоша репутация, тъй като се почистват и поддържат по-трудно от синтетичните. Смятаме, че това е несправедливо, тъй като грижата за естествените влакна не е много по-трудна от грижата за всяко друго облекло. Разбира се, винаги трябва да четете и да се съобразявате с етикета на всяка дреха, която имате, за да сте сигурни, че се грижите правилно за нея, но има някои основни правила, които можете да спазвате при работа с естествени материи.

  • Ръчното пране в студена вода е най-добрият вариант, но за повечето материи можете да се справите и с щадящи цикли.
  • Не сушете в сушилня. Топлината уврежда естествените влакна и те могат да се скъсат.
  • Не изстисквайте и не усуквайте, за да изкарате излишната вода. Вместо това ги завийте в кърпа,и попийте излишната вода, така че да останат само влажни.
  • Гладете само когато е напълно необходимо.

А сега, нека поговорим малко по конкретно за грижата за различните тъкани:

Вълна и кашмир

естествени пране сушене вълна лен памук

Вълната и кашмирът се произвеждат предимно от овце и кози. Това е тъкан, която почти сама се поддържа чиста благодарение на естествената си способност да се освобождава от миризми чрез контрол на влагата. Освен това е естествено устойчива на петна и мачкане. Комбинацията от тези два факта означава, че при по-голямата част от грижите за тези изделия можете просто да ги проветрите, като ги поставите на закачалка в добре проветрена стая. Въпреки това, мръсотията се натрупва и от време на време се налага да положим повече усилия.

Пране: Препоръчва се ръчно пране на кашмир със студена вода и специален препарат за вълна. Другите вълни могат да се перат в пералня на най-щадящ цикъл, като се използва същата температура на водата и същия препарат.

Сушене: След като изперете кашмира или вълната си, завийте ги в кърпа, за да попие излишната вода. Не изстисквайте и не усуквайте дрехата, тъй като това ще доведе до нейното деформиране. След като изкарате излишната вода, оформете отново с ръце, като леко издърпате дрехата, и я сложете да изсъхне.

Гладенe: Ако трябва да гладите вълна или кашмир, уверете се, че ютията е настроена на средна температура с пара и напръскайте дрехата с вода, преди да започнете.

Съхранение: Съхранявайте вълнените и кашмирените си дрехи сгънати на хладно и сухо място. Не ги закачайте, тъй като това може да доведе до появата на вдлъбнатини от закачалките или до разтягане на дрехата. Ако се притеснявате, че молци ще се доберат до дрехите ви, можете да използвате топчета от кедрово дърво, за да ги възпрете.

Лен

естествени пране сушене вълна лен памук

Ленът се произвежда от влакната на растението лен. Той е много здрав и съхне по-бързо от повечето естествени тъкани. Благодарение на бързото си съхнене ленът е идеален за топло време, за да се поддържа ниска телесна температура и да се остане сух. Тази супер издръжлива тъкан е два до три пъти по-здрава от памука и се отличава с антибактериални свойства. Въпреки че ленът е здрав, той е и мек и с всяко пране ще става все по-мек.

Пране: Повечето ленени платове могат да се перат на ръка или в пералня със студена вода, като се използва щадящ цикъл. Трябва да използвате мек перилен препарат, за да се запазят влакната в дрехата. Препоръчваме химическо чистене на ленът, когато от него е произведено супер структурирано изделие, като блейзър или костюм.

Сушене: Можете да сушите ленът в сушилня на слаба температура, но не го изсушавайте изцяло. Най-добре е да извадите дрехата, докато е все още леко влажна, и да я сложите да съхне на равно място за останалото време на сушене.

Гладене: Най-добре да гладите на средно висока температура, докато дрехата е все още влажна.

Съхранение: Ленът трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Избягвайте да поставяте дрехите в торби или кутии за дълъг период от време. Ленът има естествен репелент срещу насекоми, така че с него няма да се притеснявате за вредители.

Бамбук

естествени пране сушене вълна лен памук

Както вероятно се досещате, бамбуковите дрехи са тъкани, изработени от бамбукови влакна. Бамбуковата тъкан е изключително мека и с луксозно усещане, като същевременно оставя малък въглероден отпечатък. Обикновено се пере с предпране, което елиминира вероятността от свиване, и е антимикробно, което предотвратява появата на миризми и мухъл.

Пране: Ако бамбукът е втъкан в нещо деликатно като шал с много пискюли, винаги препоръчваме ръчно пране в студена вода с мек перилен препарат. По-издръжливите бамбукови облекла могат да се перат в пералня на нежен цикъл с топла или студена вода (не гореща).

Сушене: Когато става въпрос за бамбук е най-добре да се суши на равна повърхност. Въпреки това, тъй като той е силно абсорбираща материя, времето за сушене е по-дълго от това на други естествени материи. Ако бързате, можете да използвате сушилнята на ниска температура или без загряване, докато стане влажна, и след това да доизсушите на въздух.

Гладене: Гладете бамбуковите тъкани на ниска температура и без пара. Високите температури могат да изгорят влакната и да оставят жълто петно, което не може да се премахне.

Съхранение: Бамбукът трябва да диша, затова избягвайте да съхранявате дрехите си в затворени кутии или малки шкафове. Най-добрият начин за съхранение на бамбука е като ги окачите, за да не се мачка. Ако се налага да ги сгъвате, не правете груби гънки и не пълнете чекмеджето прекалено много.

Памук

естествени пране сушене вълна лен памук

Памукът е най-често срещаната естествена материя в света на модата. Той е направен от защитното кълбо, което се образува около семената на памука. Съществуват много различни процеси за производство на памук – някои от тях са по-екологични от други. За да сте сигурни, че получавате памук с най-малко въздействие върху околната среда, търсете органичен памук.

Пране: Всички знаем, че памукът е склонен да се свива. За да избегнете това, трябва да се уверите, че памучните ви дрехи стоят далеч от топлина. Препоръчваме ви да перете памука си на ръка или в пералня в студена вода на щадящ цикъл.

Сушене: След като памучните ви дрехи са чисти, внимателно ги разтеглете обратно във формата им и след това ги оставете да изсъхнат. Не сушете памука в сушилнята, освен ако не използвате настройката за сушене без нагряване.

Гладене: Тъй като памукът се мачка сравнително лесно, вероятно ще трябва да го гладите в някакъв момент. Трябва да гладите дрехата си, когато е още влажна, на висока температура. Уверете се, че парата е включена, за да сте сигурни, че дрехата ще остане влажна, докато гладите.

Съхранение: За да избегнете намачкване, памукът трябва да се закача, когато се съхранява. За да избегнете попадането на всякакви вредители в гардероба и съсипването на памучните дрехи, уверете се, че те имат място да дишат.

Вискоза

естествени пране сушене вълна лен памук

Вискозата е целулозно влакно със същата молекулярна структура като тази на целулозата. Целулозата се произвежда най-често от дървесина. Тя е силно абсорбираща и нееластична, което я прави една от най-деликатните естествени тъкани.

Пране: Силно препоръчваме да перете на ръка вискозата със студена или хладка вода (не по-гореща от 20 С). Ако държите да изперете тази деликатна тъкан в пералня, препоръчваме да го направите на най-щадящия цикъл със студена вода и първо да я поставите в мрежест плик за пране.

Сушене: Тази естествена тъкан е склонна да се чувства твърда и скована, докато не изсъхне напълно. Отстранете излишната вода, като завиете дрехата от вискоза в хавлиена кърпа. След това можете да я поставите да съхне на равно място или да я окачите да съхне, ако е тъкана. Не сушете тази тъкан в сушилня, тъй като това може да я повреди и/или разкъса.

Гладене: Гладете вискозата, докато е все още влажна на допир, на слаба до средна температура. Когато вискозата е гореща, тя е най-разтегливи. Затова се уверете, че гладите само на малки участъци, за да избегнете разтягане на дрехата.

Съхранение: Можете да съхранявате дрехите си от вискоза, ако са тъкани на закачалка, но за да избегнете вдлъбнатини по закачалката, препоръчваме да използвате такава, която е подплатена. Ако съхранявате в чекмедже или на рафт, уверете се, че то е добре затворено, за да се предпази от буболечки, и не го пълнете прекалено, за да избегнете дълбоки гънки.

Коприна

естествени пране сушене вълна лен памук

Коприната е естествено протеиново влакно, което се получава от пашкулите на копринените буби. Тази луксозна тъкан регулира температурата както в топло, така и в студено време. Освен това тя е противогъбична, хипоалергенна и не привлича прахови акари.

Пране: Обикновено коприната трябва да се почиства на химическо чистене, когато е възможно. Въпреки това, ако ви се налага да я перете сами, това трябва да става на ръка в студена вода с нежен перилен препарат. Препоръчваме ви да погледнете етикета на перилните препарати, за да се уверите, че са подходящи за употреба върху коприна. Поставете коприната в леген с перилния препарат, оставете я да престои не повече от 5 минути и след това внимателно я разтъркайте, докато стане чиста.

Сушене: След като коприната е чиста, извадете я и внимателно отстранете излишната вода, като я завиете в кърпа. След това я сложете да изсъхне.

Гладене: Коприната трябва да се глади само когато е напълно суха, на слаба температура, с чиста кърпа между ютията и дрехата. Въпреки това смятаме, че по-лесният начин да премахнете гънките от коприната е да я окачите в банята, докато си взимате душ. Парата би трябвало да реши проблема!

Съхранение: Можете да окачите коприната си, когато я съхранявате на хладно и сухо място.

Естествените тъкани не са нещо, от което трябва да се страхувате. Само с няколко прости стъпки можете да инвестирате в тези устойчиви решения, без да се страхувате, че ще ги увредите преждевременно.

Безплатна доставка до Офис/Автомат на СПИДИ

Item added to cart.
0 items - 0.00лв.

Обаждане