Парфюмите – скрита заплаха

Плодови, флорални, ориенталски- от свещи и почистващи препарати до лосиони, сапуни, червила и парфюми – живеем в свят на аромати. Но знаете ли каква е скритата заплаха в тях?

Какво представлява парфюмът- fragrance?

Терминът „парфюм“ се отнася за всяко естествено или изкуствено вещество, което излъчва мирис или аромат. Всеки един аромат може да се състои от стотици различни съставки. Обикновено в ароматите, създадени за козметични и почистващи продукти, преобладават синтетични съставки, а не естествени растителни. Според изчисленията 80-90 % от суровините, използвани в ароматите днес, са синтетични.

Как сме изложени на въздействието на ароматите?

Когато използваме ароматизирани продукти в домовете си, всички ние вдишваме или абсорбираме в тялото си някои от токсичните химикали на ароматите. Химикали като синтетичен мускус и фталати например са открити в кръвта, урината и мастната тъкан на почти всички тествани хора.

Нивата на тези химикали в организма ни изглежда са свързани с количествата ароматизирани продукти, които използваме. Например едно проучване установява, че по-голямата употреба на ароматизирани перилни препарати по време на бременност води до значително по-високи нива на синтетични мускуси в кърмата на жената. Жените могат да предадат тези химикали на развиващите се деца, когато кърмят. Друго проучване установява по-високи нива на мускуси в кръвта на жени, които редовно използват ароматизиран лосион за тяло, дезодорант и парфюми.

* Синтетични мускуси: Синтетичните мускуси са изкуствени химикали, произведени с цел да се възпроизведат ароматите на мускус, получени първоначално от мускусни елени и мускусни волове. Най-често използваните синтетични мускуси са полицикличните мускуси – галаксолид и тоналид, и два вида нитромускуси – мускус ксилен и мускус кетон. Изследванията показват, че синтетичните мускуси не се разграждат в околната среда. Те могат да се натрупват в телата ни, представляват потенциални хормонални разрушители и могат да разрушат защитните сили на организма срещу излагане на други токсични химикали.

 Парфюмите – скрита заплаха

В момента за ароматизиране на продуктите се използват около 4000 химикала, но няма да откриете нито един от тях посочен на етикета. Формулите на ароматите се считат за „търговска тайна“ и следователно са защитени от разкриване – дори пред регулаторните органи или производителите. Вместо това в списъците на съставките на безброй козметични продукти, продукти за лична хигиена и почистващи препарати фигурира само една дума – „парфюм-fragrance“. Един-единствен аромат може да съдържа от 50 до 300 различни химически вещества.

„Нито един държавен, федерален или световен орган не регулира безопасността на химикалите за парфюмиране.“, казва Джанет Нуделман, директор по политиките на организацията Breast Cancer Prevention Partners (BCPP) и съосновател на Кампанията за безопасна козметика. „Нито един държавен, федерален или световен орган дори не знае кои ароматични химикали се съдържат в продуктите.“

Три четвърти от токсичните химикали, открити при тест на 140 продукта, идват от ароматите в тях, съобщава проучване на BCPP от 2018 г. на марки за лична хигиена и почистване. Установените химикали са свързани с хронични здравословни проблеми, включително рак.

„Когато се вгледахме по-внимателно в продуктите за красота и лична хигиена, установихме, че под думата „парфюм“ се крият много химикали, които предизвикват безпокойство“, казва Нуделман.

Освен обичайните реакции към ароматите – около 35 % от хората съобщават за мигрена или дихателни проблеми, причинени от ароматите – защитниците на здравето имат и по-сериозни опасения. Възможно ли е химикалите в парфюмите, съчетани с други химически коктейли, които се срещат в ежедневието, да формират сериозни тенденции в развитието на болестите?

„Има химикали в ароматите, които причиняват рак и репродуктивни проблеми, знаем това от проучвания върху животни“, казва Александра Скрантън, директор на отдел „Наука и изследвания“ в организацията „Гласът на жените за Земята“ (WVE), организация с нестопанска цел, занимаваща се със здравето на жените. „Дали хората, които използват много парфюми, се разболяват от рак повече от тези, които не го правят? Никой не знае, защото никой не е изследвал това.“

Как да се предпазим?

Спорно е дали можем да се предпазим на 100% предвид времената, в които живеем. Дори да направим изключително кардинални промени в живота си, излизайки извън дома си, ние попадаме ежедневно в среда наситена с изкуствени аромати, които често, дори не усещаме.

 Парфюмите – скрита заплаха

Но можем да направим една много лесна, но съществено важна промяна. Да спрем употребата на конвенционални препарати за пране и почистване е изключително съществена крачка към по-здравословна среда. Чаршафите и дрехите напоени с приятен аромат докосват тялото ни, буквално, 24 часа 7 дни в денонощието. Използвайки прах за пране без никакъв аромат, или с добавен от самите вас, чрез етерично масло е една от най-големите услуги, които можете да направите на себе си и семейството си.

Липсва ви омекотителят? В тази статия ви разказваме защо той е вреден за здравето ви, а тук ви даваме няколко здравословни алтернативи.

За тези от вас, които искат да научат повече по темата оставяме това изключително полезно видео:

Безплатна доставка до Офис/Автомат на СПИДИ

Item added to cart.
0 items - 0.00лв.

Обаждане