Нели Бахчеванова/ Nellie Bee – за естественото родителство като форма на здраве

Между минимализма с деца, криейтива, емпатията и ароматното сутрешно кафе!

Статията е част от поредицата “Будните посланици на здравето”, където ви срещам с вдъхновяващи и балансирани личности, разказващи своята лична история.

Днес ще ви запозная с Нели! Тя е толкова много неща в едно, че се получава взривоопасна смес от вдъхновение и полезна, качествена информация. Майка, която с примера и думите си разчупва стереотипа. Ще си призная, че съм влюбена в дългата й коса 😊

А ето какво казва тя за себе си:

„Казвам се Нели и съм майка на 2 малки дечица. На 29 години съм и живея в град Русе.

Определям се като минималист защото внимавам какво внасям в живота си и върху какво съсредоточавам енергията си. Старая се да водя природосъобразен и здравословен начин на живот – не съм перфектна, но го правя така както аз го разбирам и го правя с голямо желание. Креативен човек съм – обичам да рисувам, да плъстя вълна, да пиша и да снимам. Може би затова съм избрала социалните медии като мое основно занимание през последните години – чрез тях, аз мога да изразя себе си и да впрегна своята креативност.“

Какво те държи будна в пряк и преносен смисъл?

Кафето! И в пряк, и в преносен смисъл. Сутрин се събуждам преди децата си, за да пия кафе на спокойствие. Това ми е любимото време от деня: навън е все още тихо – моите съседи изглежда не обичат да стават в 5:30. В тази тишина освен да пия любимата напитка, имам възможност да рефлектирам върху  предизвикателствата, с които ме среща живота. Това си е моето време.

Какво значи за теб здравословен начин на живот?

Съвкупност от избори, които правим, за да сме здрави физически и психически.

Какво отключи интереса ти към намаляване на консуматорството?

Бих казала, че всичко започна като едно прагматично решение. Аз не владея хаоса – той ме напряга. Редът, от друга страна, ми носи мир. Когато със съпругът ми избрахме да живеем заедно, и двамата установихме, че ценим реда. Но да поддържаш ред в дом, пълен с вещи, изисква много енергия, затова решихме да имаме дом, в който ще има само най-необходимото. Така се наложи добре да премисляме всяка своя покупка и какво искаме да внесем в дома си. Това лавинообразно донесе промени и в ежедневните ни решения. За нас да нямаме повече от необходимото не е ограничение, а свобода.

Нели Бахчеванова/ Nellie Bee – за естественото родителство като форма на здраве

Твоите съвети и трикове за по-лесно преминаване към минималистичен стил на живот. Кои са първите стъпки, които човек да предприеме за намаляване на вещите вкъщи?

Ами на първо време човек трябва да промени своята нагласа към света. Трудно е да бъдеш минималист, ако вечно се състезаваш с тенденциите (в модата, в домашния дизайн, в техниката…) За мен най-ключово беше да осъзная, че тенденциите  се менят толкова често, не за да осигурят на хората по-добро качество на живот (както се опитват да ни вменят маркетинга и рекламата), а за да върви търговията и хората да изпитват постоянна необходимост от потребление.

След като настроим ума си на вълна минимализъм, следва да го приложим – спираме да пазаруваме необмислено. Тук, аз разделям метода на две направления:

  • Финансово – всеки лев, с който пазаруваме вещи, е изкаран с часове труд. Часове, които вместо да прекарате със семейството си, с приятели или сами с приятни лични занимания, вие сте отдали на работа. Струва ли тази вещ вашето време?
  • Качествено – да купуваш много и некачествено е най-лошата форма на консумеризъм според мен. Съсредоточи ума си върху качеството на продуктите, които потребяваш. Нека вещите, които влизат в дома ти са стойностни неща, които заслужават твоето време и внимание. 

Приготвяш ли си сама натурален продукт у дома?

По-скоро не. Правя си разни маски по косата и лицето с авокадо, с бира и каквото друго подходящо имам из хладилника. Но това са маски, които прилагам на момента и не ги съхранявам. Преди време много харесвах рецептите за направи-си-сам козметика. Толкова много, че се записах да уча Organic Cosmetics Formulations към една английска академия.

Там научих много, включително и за важността и безопасността от консервирането на продукти и добрите практики при производство. От тогава коренно промених възгледите си за направи-си-сам козметични продукти. По тази тема дори имам цяло видео. Оставям линк, в случай, че на читателите им е интересно да го чуят:

Как успяваш да съчетаеш майчинството с личния живот и блогърството/публикуването на съдържание в социалните медии? 

Всеки ден съм в търсене на баланса. Един ден съм просто майка, в другия ден съм майка-блогър, на следващия съм майка-домакиня и т.н. Най-трудно ми е когато реша, че в един ден мога да бъда всичко: хем у дома да е чисто, хем децата да са щастливи, хем храната да е прясно сготвена, хем да съм публикувала съдържание, хем да съм била добра любовница на съпруга си. В такива дни обикновено всичко отива по дяволите.

Нели Бахчеванова/ Nellie Bee – за естественото родителство като форма на здраве

Разкажи ни малко за смисъла от прилагането на осъзнато родителство. Има ли това връзка с природосъобразния начин на живот според теб?

„Осъзнатото родителство“ не е нищо друго освен един модерен начин да опишем естественото родителство. То е това, което хората хилядолетия подред са правили докато не са се появили разни специалисти да им обясняват, че гушкането разглезва, а наказанията изграждат здрави личности.

Осъзнатото родителство е чисто и просто уважение на детето – неговото Аз, неговите желания и потребности. Разглеждайки осъзнатото родителство като нормални междучовешки взаимоотношения, няма нужда да търсим смисъла. Така се отнасям към възрстните, които обичам – защо с децата ми да е по-различно?

Аз намирам дълбока връзка между осъзнатото родителство и природосъобразния живот. Така както уважавам децата си, така уважавам и природата. А децата ми естествено попиват моето поведение спрямо природата и всяко друго живо същество и се отнасят по същия начин с тях.

Три неща, на които искаш да научиш децата си?

  1. Да отсяват мнението на хората и да не позволяват всеки да ги докосва лично. Това е жизнено важно, ако искаме да отгледаме щастливи хора. Винаги покрай нас ще има негативни личностти, които съзнателно или не, ще искат да ни сломят. За мен е важно да дам на децата си механизми да се справят с този негативизъм и да продължават да вярват в себе си, независимо какво някой им говори.
  2. Да уважават хората, дори когато имат различия с тях; да се научат, че не могат да променят света и не всички ще мислят/действат като тях. Заедно с това да умеят да изразяват своята позиция с респект към опонента им.
  3. Да се грижат за собственото си щастие, без да следват тенденциите на времето. Искам децата ми да правят това, което им носи удовлетворение и това да е тяхната цел в живота. Не високия социален статут, не високата заплата, не социалните придобивки, а щастието да дирят в този живот.

Кои са онези три, на които твоите деца те научиха?

За мен да се превърна в майка беше повратен момент в живота ми. Бих казала дори, че благодарение на тази трансформация аз намерих себе си. Най-ценните неща, на които се уча са:

  1. Смирение и търпение
  2. Да изслушам и да чувам
  3. Да претеглям думите си преди да ги изрека

Кой е твоят вреден навик, с който се бориш отдавна и искаш да промениш?

Много съм критична – към себе си и към околните. Това носи тъга. Искам да се науча да проявявам съчувствие към себе си и да занижа очакванията си към околните.

За къде си се запътила и къде искаш да стигнеш? Какъв е големият смисъл за теб?

Вярвам, че ако намеря онова нещо, което кара душата ми да цъфти и впрегна енергията си в него, ще допринеса на Света (или поне на моето парченце от него) да стане по-добро място. Това е големият смисъл за мен. Да бъда щастлива и чрез щастието си да озарявам и другите.

Към момента да се грижа за деца е това, което ми носи щастие.Но все още не зная дали това е моето поприще. Опитвам се да разбера.

Какво те вдъхновява по пътя?

Намирам вдъхновение в хиляди малки и големи неща. Знаете ли, това е една от причините да харесвам социалните медии. В тях човек може да сподели очарованието на това да си сготвиш зеленчукова супа – привидно простичко занимание, което обаче може да бъде залято с доза романтизъм и да се превърне във вдъхновение.

Приканвам ви да намерите и последвате Nellie bee на следните линкове:

Facebook; Instagram; YouTube и TikTok

Безплатна доставка до Офис/Автомат на СПИДИ

Item added to cart.
0 items - 0.00лв.

Обаждане