Защо кислородната белина е по-добра от хлорната

Случвало ли ви се е да влизате в баня, която току-що е била почистена с хлорна белина или амоняк? Белите ви дробове се свиват от вдишването на изпаренията и искате да напуснете възможно най-бързо. Много вредни химикали, като хлорната белина, са се превърнали в нещо обичайно в домовете ни, заради желанието ни за идеално чисти и дезинфекцирани повърхности! 

Какво е хлорна белина?

Битовата хлорна белина е смес от синтетични химикали, чиято основна съставка е натриев хипохлорит.

Хлорът е елемент, който се среща в природата и се използва за производството на натриев хипохлорит заедно с голям брой други промишлени и потребителски продукти. Например PVC (поливинилхлорид), за избелване на хартиена маса и за унищожаване на бактерии в питейната вода и плувните басейни.  Той е силно токсичен и е използван като химическо оръжие през Първата световна война, в Ирак и в Сирийската гражданска война.

И макар че много от нас пият ежедневно някаква форма на хлор в чешмяната вода, в по-високи концентрации, каквито се съдържат в домакинските почистващи препарати, дезинфектантите и белината, той е вреден за здравето.

С какво е вредна хлорната белина?

Хлорната белина е вредна, ако я напръскате върху кожата си, случайно я изпиете или я вдишате.

Последните резултати от 30-годишно проучване на Харвардския университет показват, че при хората, които използват белина и други обичайни дезинфектанти веднъж седмично, рискът от развитие на фатално белодробно заболяване се увеличава с 32 %.  Изследването разглежда заболеваемостта от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) при повече от 55 000 медицински сестри в САЩ.

Многобройни проучвания показват, че излагането на хлор води до стесняване на дихателните пътища със симптоми, подобни на астма, предизвикана от физически усложнения, като кашлица, хрипове и умора.

Освен това, производството на хлорни съединения и продукти е вредно за околната среда, работниците и хората, живеещи около фабриките, поради отделянето на газове във въздуха.

Какво е кислородна белина?

Кислородната белина или натриевият перкарбонат се произвежда от натриев карбонат (известен също като калцинирана сода) и водороден пероксид.  Тя действа, като освобождава кислород, след като бъде изложена на въздействието на вода. Това отделяне на кислород премахва петната и мръсотията от това, което почиствате. Единственият страничен продукт е калцинирана сода.

Анелия Витанова, създател на Кислородна белина ONE споделя:

„Изумена съм как един изцяло натурален продукт може да има толкова много приложения. Дава уникални резултати без вредни химикали и задушливи миризми.“

Кислородната белина е по-добра от хлорната, защото:

1. По-безопасна е за вашето здраве.

Рисковете за здравето, свързани с хлорната белина, са твърде големи, както е обяснено по-горе.  Все пак трябва да внимавате, когато използвате кислородна белина. Например, да избягвате контакт с очите, да носите ръкавици, ако кожата ви е чувствителна, да не я вдишвате и да я държите на недостъпно за деца място.

2. Тя е по-безопасна за околната среда.

Натриевият перкарбонат е екологично чист химикал, който се разлага на кислород, вода и естествена калцинирана сода при контакт с водата, което го прави биоразградим и безопасен за септичните ями.  Не съдържа фосфор или азот.

3. Връщане към обикновената една съставка

Течната търговска белина, която съдържа 12,5% натриев хипохлорит, се счита за опасна стока и има ограничения около нейното транспортиране. Така при хлорната белина, предназначена за домашна употреба, натриевият хипохлорит се разрежда с други химикали, като лаураминов оксид, натриев лаурат, натриев хидроксид, натриев силикат и парфюм.

4. Не разяжда влакната на тъканите и дрехите.

Кислородната белина не разрушава влакната на тъканите, както хлорта, но имайте предвид, че все пак не е безопасна за деликатни материи като коприна и вълна.

5. Безопасно за цветовете.

Кислородната белина е безопасна за използване върху цветни тъкани и няма да избели боядисани тъкани, както е възможно да направи хлорът.  Препоръчваме винаги първо да се прави тест на място, тъй като боите на някои тъкани може да не са стабилни.

6.  Кислородната белина може да се смесва с други почистващи продукти.

Например можете да добавите няколко супени лъжици кислородна белина към прането си заедно с екологичния прах за пране ONE, за да осигурите изсветляване.

В следващата статия ще ви разкажем как можете да използвате кислородната белина в домакинството.

Безплатна доставка до Офис/Автомат на СПИДИ

Item added to cart.
0 items - 0.00лв.

Обаждане